Elérhetőségeink

Központi e-mail: isi@janus-pecs.edu.hu
Központi telefon: (72) 513-720
Központi fax: (72) 516-339

További elérhetőségeink >

Kiemelt híreink

Iskola adatai

Név: Pécsi Janus Pannonius Gimnázium
OM: 027407
Cím: 7621 Pécs, Mária utca 2-4.

Központi e-mail: isi@janus-pecs.edu.hu
Központi telefon: (72) 513-720
Központi fax: (72) 516-339

Fenntartó adatai

Név: Pécsi Tankerületi Központ
Cím: 7621 Pécs, Színház tér 2.
Igazgató: Páva Péter

Adó 1% - alapítványaink

Janus Pannonius Alapítvány
Számlaszám:
Kereskedelmi és Hitel Bank 10402427-24213749
Adószám: 19033888-1-02

Az alapítvány célja:
Az iskola színvonalasabb oktató-nevelő munkájához szükséges személyi-tárgyi feltételek alakítása, javítása, megteremtése

IBAN: HU84 1040 2427 2421 3749 0000 0000
BIC: OKHBHUHB
Bank: K&H Bank Zrt. 242 Pécs


Janus Pannonius Idegennyelvi Alapítvány

Számlaszám: OTP Bank Rt. 11731001-20119980

Az alapítvány célja:

 • tanulók és tanárok nyelvtudasának bővítésére szervezett tanfolyami költségekhez hozzájárulás
 • külföldi ösztöndíjak költségeihez hozzájárulás iskolai tanulócsoportok cserekapcsolatainak támogatása
 • választható idegen nyelv oktatási feltételinek javítása (könyv, folyóirat, magnószalagok, stb. beszerzése)


Névadónk

A Janus Pannonius Gimnázium jogelődjét a Pius Gimnáziumot gr. Zichy Gyula alapította 1912-ben. A második világháborút követően, 1948-ban a gimnázium állami tulajdonba került. A gimnázium felvette az egykori humanista költő, pécsi püspök, Janus Pannonius nevét. 1950 nyarán költözött át a gimnázium az 1896-ban épült több, mint száz éves épületbe, melyben korábban is különböző iskolák működtek.

Tüskés Tibor

Tüskés Tibor (Szántód, 1930 - Pécs, 2009)

József Attila-díjas író, irodalomtörténész, szerkesztő, tanár, kritikus, könyvtáros, számos egyéb irodalmi és művészeti díj, kitüntetés birtokosa.  Pécs irodalmi életének aktív résztvevője, szervezője és hű krónikása. A Jelenkor szerkesztője 1959 és 1964 között. Termékeny író, aki több mint 70 önálló kötetet, számtalan tanulmányt és egyéb írást hagyott az utókorra.  A szülőföld szeretete fontos szerepet kapott írásaiban. Irodalomtörténeti munkássága igen jelentős. Számos monográfiát írt, vers- és novellaelemzései a mai napig nagy segítséget nyújtanak a középiskolai tanulmányok során.

A Janus Pannonius Gimnázium magyartanára volt 1953 és 1973 között.

Tiszteletére halálának 10. évfordulóján iskolánkban emléktáblát avattunk.

Innovációs sikerek a Janusban – 2019

2019.10.04 | Elismerés, Informatika, Verseny

A JanusMeter és az innováció

A JanusMeter hivatalos honlapja: janusmeter.hu

Dlusztus Péter Tanár Úr összefoglalója a JanusMeterről

A 2018/2019-es tanév egyik újdonsága volt iskolánkban, hogy beindítottunk egy 3D és innovációs szakkört. Az első szakkörökön Kis-Bogdán Kolos 10. B osztályos tanuló vett részt, aki már régóta komoly érdeklődést mutatott a műszaki dolgok iránt, és többször is elkápráztatott már technikai vívmányaival.

A szakkört nem a hagyományos módon képzeltem, hanem projektalapúvá akartam tenni. Ehhez adott nekünk kiváló lehetőséget a 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny, melynek díjazása is igen vonzóvá tette számunkra a részvételünket. Mivel a verseny kiírása szerint ezeken egy vagy két fővel lehet részt venni, így csatlakozott hozzánk Hegedüs János szintén 10. B osztályos tanuló. Kolos ötlete nyomán egy univerzális digitális mérőrendszer elkészítésével pályáztunk a novemberi végi határidőig.

Mérőműszerünk elnevezését multifunkcionalitásából adódóan egyrészt Janusra, a kétarcú istenre, másrészt Janus Pannoniusra, az egykori pécsi püspökre, költőre, iskolánk névadójára emlékezve adtuk. Így született meg a JanusMeter.

Célunk egy oktatást segítő komplex mérőműszer (rendszer) kialakítása volt, elsősorban fizika, kémia, biológia és egészségtan órákhoz. A termék előállításához és használatához elengedhetetlenek a megfelelő matematikai és informatikai ismeretek. A műszer segítségével a tanórán végzett kísérletek szemléletesebbek, gyorsabbak és pontosabbak. Továbbá az egészségügyi mérőeszköz használata előtérbe helyezheti az egészséges életmódra való nevelést, és annak fontosságát. A JanusMeter egy univerzális digitális mérőrendszer természettudományos órákhoz. A mérésekhez szenzorokat használunk. A mérőegységek a különféle mért adatokat WiFi-n keresztül továbbítják egy vezérlőhöz, ami továbbítja a megkapott értékeket a számítógép és a diákok okostelefonjai felé. A számítógépen futó saját fejlesztésű megjelenítő program pedig MQTT-n (mqtt.org) keresztül kommunikál a vezérlővel, ami kapcsolatban van az összes eszközzel. A program a mért adatokat kiírja és grafikonon ábrázolja. Minden mérőegységben van egy WeMos D1 Mini (wemos.cc) mikrovezérlő, ami kiolvassa az érzékelő adatát, feldolgozza, majd elküldi a vezérlőnek WiFi-n keresztül. A kommunikáció történhet az iskolai hálózaton keresztül, vagy közvetlenül a vezérlővel. A mérőegységek lítiumos akkumulátorral üzemelnek, és saját fejlesztésű program fut rajtuk. A mérőeszköz dobozai saját tervezésűek, 3D nyomtató segítségével készültek. (goo.gl/jKcRV5) A mérőműszerek kalibrálását is saját magunk végeztük.

A számítógépen és okoseszközökön megjelenő felület grafikájára is nagy hangsúlyt fektettünk. A platform kellően felhasználóbarát, így mindenki számára könnyen kiismerhető, és alkalmazható.

Miért innovatív?

 • Univerzális, több tudományterülethez, tantárgyhoz (fizika, kémia, biológia, egészségtan) használható Smart mérőrendszer.
 • Komplexitásából adódóan is innovatív, mert a jelenlegi piacon nem található ilyen összetett méréseket végző oktatási eszköz.
 • A mérőműszereink, a piacon kapható mérőműszerekhez képest hasonló pontossággal, de sokkal kedvezőbb árral bírnak, továbbá nagy részük saját fejlesztésű.
 • A méréseket valós időben ki lehet írni akár digitális táblára is.
 • A felhasználók okoseszközeiken is nyomon követhetik a méréseket.
 • A mért adatokkal valós időben lehet számításokat végezni, és utólag is feldolgozható különböző programokkal is.
 • Használata mindenki számára könnyen elsajátítható, a kezelőfelület egyszerűségéből kifolyóan.
 • Bővíthető keretrendszer!!! Új mérőegységgel egyszerűen és gyorsan bővíthető a rendszer moduláris felépítése miatt. A felhasználó tantárgyak listája bővíthető, teljesen innovatív, mivel a rendszer lehetőséget biztosít a folyamatos fejlesztésre.
 • A janusmeter.hu oldalon megtalálhatóak a forráskódok, valamint sok hasznos információ a projektről, így mindenki számára elérhetővé vált (“open source”).
 • Előállítása iskolák vagy bárki számára megoldható.

Mérőegységek:

 • Hőmérő: pontos, digitális hőmérő nagy mérési tartománnyal
 • Erőmérő: erők mérése digitálisan, rugós erőmérőhöz hasonló
 • Stopperóra: az idő pontos mérése különböző indítási és megállítási módokkal
 • Áramerősség- és feszültségmérő: áramerősség és feszültség mérése digitálisan
 • pH mérő: oldatok, folyadékok pH értékének mérése digitálisan
 • Vércukorszint mérő
 • Pulzoximeter: pulzus és véroxigén szint mérése
 • Bőrellenállás mérő
 • Testhelyzet figyelő

A versenyen 112 pályázat vett részt (16 db határon túli magyar fiataloktól). Ezek közül a 22 fős zsűri (akadémikusok, professzorok, egyetemi tanárok, gazdasági szakemberek) 74 pályázatot fogadott el. Minden továbbjutó pályázat mellé kirendeltek 2 tagot a zsűriből, akikhez konzultációra kellett menniük. A mi pályázatunk mellé Dr. Forstner Bertalant (BME VIK dékán-helyettes) és Sipos Imrét (miniszteri biztos, Emberi Erőforrások Minisztériuma, EKE OFI főigazgató) rendelték. 2019 tavaszán mindkét zsűritagot kétszer személyesen látogattunk meg a fővárosban, akik hasznos tanácsaikkal és észrevételeikkel segítették a munkánkat. A JanusMeter teljes dokumentációját április 1-ig kellett elküldenünk, melyet minden zsűritag megkapott és átolvasott. A döntőt 2019. április 24-26. között tartották a BME-n, ahol a fiúknak 5 perces prezentációt kellett tartaniuk.

A zsűri roppant nagyra értékelte a munkánkat és a JanusMetert, hiszen II. díjban részesítette, ami rengeteg díjjal és különdíjjal járt együtt, így a fiúk együttesen nyertek 12 x 20 000 Ft-os ösztöndíjat (a díjat az Egis Gyógyszertár Zrt. ajánlotta fel) A díjazott diákok közül Hegedüs János volt a legfiatalabb, így ő megkapta Vodafone Magyarország Alapítvány 150 000 Ft-os junior ösztöndíját is. Ezeken felül a két fiú (Kis-Bogdán Kolos és Hegedüs János) bekerült a Magyar Fiatal Tudósok (MAFITUD) országos jegyzékébe, valamint 30 többlet pontot szereztek a felsőoktatási felvételi eljárásukhoz. Jómagamat tanári különdíjban részesítettek, melynek összege egyszeri 100 000 Ft ösztöndíj. A díjakat Dr. Bódis József az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkárjától vettük át Budapesten az Ericcson székházban, ahol kétnapos kiállításon mutattuk be a JanusMetert május 29-én és 30-án. A termékünk szintén bemutatásra kerül 2019. szeptember 27-én a Kutatók Éjszakáján, amelyre szintén az Ericsson székházban kerül majd sor.

Végezetül álljon itt egy idézet iskolánk névadójától, mellyel a JanusMeter dokumentációját is zártuk:

“Jó tallért sohasem vertek még fénytelen ércből,

ahhoz tiszta ezüst kell vagy a sárga arany.”

Janus Pannonius

További információk, médiamegjelenések:

https://www.pecsma.hu/top/forradalmasitottak-az-orai-kiserleteket-a-pecsi-gimisek/

Megosztás a Facebookon

2023 szeptember

hét ked sze csü pén szo vas
1
 • Gyülekező az iskolaudvaron
 • Évnyitó ünnepély
 • TANKÖNYVOSZTÁS
2
3
4
 • TANKÖNYVOSZTÁS
5
 • Jelentkezés az érettségi vizsga őszi időszakára
6
 • Francia csereprogram - szülői értekezlet
7
8
9
10
11
 • Anatolí táncegyüttes tánctábora Görögországban
12
 • Anatolí táncegyüttes tánctábora Görögországban
 • 30 perces rövidített órák
13
 • Anatolí táncegyüttes tánctábora Görögországban
 • OKTV jelentkezési lapok leadása
14
 • Anatolí táncegyüttes tánctábora Görögországban
 • Francia csereprogram
 • 11.CD tantermi színház (Klamm háborúja)
15
 • Anatolí táncegyüttes tánctábora Görögországban
 • Francia csereprogram
 • Fakultációs jelentkezések módosítása szülői kérvénnyel
 • Mindennapos testnevelés igazolások feltöltése
16
 • Anatolí táncegyüttes tánctábora Görögországban
 • Francia csereprogram
 • III. Janus gyalogtúra
17
 • Anatolí táncegyüttes tánctábora Görögországban
 • Francia csereprogram
18
 • Anatolí táncegyüttes tánctábora Görögországban
 • Francia csereprogram
 • Osztályozóvizsga angol nyelvből (írásbeli)
19
 • Anatolí táncegyüttes tánctábora Görögországban
 • Francia csereprogram
 • Szülői választmány értekezlete
 • Szülői értekezlet (7-12. évfolyam)
 • Harmadik Színház bérletes előadás
20
 • Anatolí táncegyüttes tánctábora Görögországban
 • Francia csereprogram
 • Angol próbanyelvvizsga írásbeli (Dt.1-2-3, Rt)
21
 • Francia csereprogram
 • Osztályozóvizsga angol nyelvből (szóbeli)
22
 • Francia csereprogram
 • Szecskaavató
23
24
25
26
 • Angol próbanyelvvizsga szóbeli
 • Angol próbanyelvvizsga szóbeli
 • Angol nyelvi előadás a Dt-ben
27
 • Próbamérés 7.C
28
 • Próbamérés 7.D, 10.A, 10.C
29
 • Próbamérés 7.D, 10.D
 • Zenei világnap
30
 • 4 és 6 osztályos nyílt nap