Elérhetőségeink

Központi e-mail: isi@janus-pecs.edu.hu
Központi telefon: (72) 513-720
Központi fax: (72) 516-339

További elérhetőségeink >

Kiemelt híreink

Iskola adatai

Név: Pécsi Janus Pannonius Gimnázium
OM: 027407
Cím: 7621 Pécs, Mária utca 2-4.

Központi e-mail: isi@janus-pecs.edu.hu
Központi telefon: (72) 513-720
Központi fax: (72) 516-339

Fenntartó adatai

Név: Pécsi Tankerületi Központ
Cím: 7621 Pécs, Színház tér 2.
Igazgató: Páva Péter

Adó 1% - alapítványaink

Janus Pannonius Alapítvány
Számlaszám:
Kereskedelmi és Hitel Bank 10402427-24213749
Adószám: 19033888-1-02

Az alapítvány célja:
Az iskola színvonalasabb oktató-nevelő munkájához szükséges személyi-tárgyi feltételek alakítása, javítása, megteremtése

IBAN: HU84 1040 2427 2421 3749 0000 0000
BIC: OKHBHUHB
Bank: K&H Bank Zrt. 242 Pécs


Janus Pannonius Idegennyelvi Alapítvány

Számlaszám: OTP Bank Rt. 11731001-20119980

Az alapítvány célja:

 • tanulók és tanárok nyelvtudasának bővítésére szervezett tanfolyami költségekhez hozzájárulás
 • külföldi ösztöndíjak költségeihez hozzájárulás iskolai tanulócsoportok cserekapcsolatainak támogatása
 • választható idegen nyelv oktatási feltételinek javítása (könyv, folyóirat, magnószalagok, stb. beszerzése)


Névadónk

A Janus Pannonius Gimnázium jogelődjét a Pius Gimnáziumot gr. Zichy Gyula alapította 1912-ben. A második világháborút követően, 1948-ban a gimnázium állami tulajdonba került. A gimnázium felvette az egykori humanista költő, pécsi püspök, Janus Pannonius nevét. 1950 nyarán költözött át a gimnázium az 1896-ban épült több, mint száz éves épületbe, melyben korábban is különböző iskolák működtek.

Tüskés Tibor

Tüskés Tibor (Szántód, 1930 - Pécs, 2009)

József Attila-díjas író, irodalomtörténész, szerkesztő, tanár, kritikus, könyvtáros, számos egyéb irodalmi és művészeti díj, kitüntetés birtokosa.  Pécs irodalmi életének aktív résztvevője, szervezője és hű krónikása. A Jelenkor szerkesztője 1959 és 1964 között. Termékeny író, aki több mint 70 önálló kötetet, számtalan tanulmányt és egyéb írást hagyott az utókorra.  A szülőföld szeretete fontos szerepet kapott írásaiban. Irodalomtörténeti munkássága igen jelentős. Számos monográfiát írt, vers- és novellaelemzései a mai napig nagy segítséget nyújtanak a középiskolai tanulmányok során.

A Janus Pannonius Gimnázium magyartanára volt 1953 és 1973 között.

Tiszteletére halálának 10. évfordulóján iskolánkban emléktáblát avattunk.

Nemzetiségi hagyományok ápolása

2023.07.04 | Utazás

Az Anatolí (Napkelet) Táncegyüttes a Vajdaságban járt a Csoóri Sándor Alap jóvoltából. CSSP-NEPTANC-MO-2022-0065 azonosítójú, „Nemzetiségi hagyományok ápolása” című pályázat támogatásával ismerkedtek meg a délvidéki magyar emlékekkel. Az útjukról képes beszámolót készítettek.

1. nap – 2023.06.24. szombat

Szerbia – ismerkedés az ország földrajzával, történelmével.

Mi a Délvidék? Mi a Vajdaság? Délvidéki magyarok száma, aránya, helyzete.

Kiskőszeg – Kilátó – A második világháborúban ezen a helyen a Vörös Hadsereg felszabadító katonái közül több, mint 2000 vesztette életét, és közülük több, mint 1000 a kilátó alatt nyugszik tömegsírban. Az emlékműről csodás kilátás nyílik a túlparti Szerbiára.

Bezdán – Ferenc József zsilip, Pikec csárda – A kilátóval szemben a Duna szerbiai oldalán egy hagyományos szerbiai halászcsárdában ismerkedhettünk a helyi gasztronómiával.

Zombor – városnézés – A főleg szerbek lakta bácskai nagyváros, az urbánus Zombor utcáin sétálva megcsodálhattuk a Monarchia idején épült gyönyörű középületeket, Városházát, Vármegyeházát. Betértünk egy ortodox templomba is, ismerkedni a Nagy – Magyarország területén épült, kívülről római katolikusnak tűnő pravoszláv templom típusokkal. Megfigyelhettük a különbségeket a görögországi és magyarországi ortodox templomok között.

Kupuszina/Bácskertes – Palóc tájház – A török után elnéptelenedett Délvidékre Magyarország különböző tájairól érkeztek új lakók a szerb telepesek után. Bácskertesen a Felvidékről palócok telepedtek le. A falu eredeti nevét is ők adták: Kupuszina. Úticélunk ismerkedés volt a palóc tájházzal, de sajnos előző éjszaka a vihar kidöntötte az épület oromfalát, így a művelődési házban Dr Silling István professzor, a palóc nyelvjárás avatott szakértője tartott előadást a faluról, lakóiról, népszokásaikról, viseletükről és nem utolsó sorban különleges dialektusukról.

2. nap – 2023.06.25. vasárnap

Újvidék, 2022-ben Európa Kulturális Fővárosa volt, rövid városnéző séta során megtekintettük a belvárost. Átsétáltunk a túlpartra és közben gyönyörködtünk a nyüzsgő belvárosi korzó forgatagában, majd megpihentünk a gyönyörűen rendben tartott Duna Parkban. Ezután a híres Péterváradi várba látogattunk, amely a török alóli felszabadulás után a Habsburg birodalom déli területén a legerősebb erődítmény volt. 

Megemlékeztünk a déli harangszóról, Hunyadi Jánosról, Kapisztrán Jánosról a nándorfehérvári diadal kapcsán. Amikor Nándorfehérvár, az ország déli kapuja elesett, a Péterváradi vár, a belső kapu is nyitva maradt, így szabaddá vált az út Mohácshoz.

Újvidéki vérengzés emlékműve (Temerin)

 

 

3.nap – 2023.06.26. hétfő

Csantavér Szent Antal templom, mely építéséhez az indíttatást a Római Szent Péter Bazilika adta. Híres, hírhedt szülöttei voltak: a pezsgőgyáros Törley, és Matuska Szilveszter

Zenta: Zentai csata, makett a városházán, megemlékezés a török alóli felszabadulás híres csatájáról

Városnéző séta, magyar szecessziós belvárosi épületek, melyek díszítéséhez az ihletet a magyar népművészetből vették az építészek. Például szűrhímzés, vagy ormánsági virág motívumok a bútorokon, templomi padokon és stafirungos ládákon

 

Magyarkanizsa: A Tisza és a Körös torkolatánál helyezkedik el. A városháza és az úri kaszinó a magyar szecesszió szép példái. 

A művelődési házban, mely otthont ad a magyar nyelvű színjátszásnak is, egy nagyszerű népművészeti kiállítást találtunk. „A Szakkör” anyagában volt többek között tojásfestés, bútorfestés, gyöngyfűzés, gyertyaöntés, mézeskalács készítés. Muhi Zsuzsanna lelkesen és részletesen ismertette „A Szakkör” tevékenységét.

Tóthfalu: Mini Délvidék park, ahol létrejött a Délvidék nevezetességeit bemutató park, makettek, domborzattal együtt. A település nem elnéptelenedik, hanem fejlődik, fociakadémiát, magyar nyelvű táborokat, falusi turisztikai központot hoztak létre.

4. nap – 2023.06.27. kedd

Topolya: Itt található Szerbia legnagyobb katolikus temploma, itt született a Noszty fiú esete Tóth Marival című könyv ötlete. A városi múzeumban helytörténeti és régi korok szórakozását bemutató kiállítást néztünk meg. A tájházban megismerkedhettünk a régi paraszti élettel; háromosztatú vályogház döngölt padlóval, szabadkéményes tűzhely, festett mestergerendával, valamint különböző melléképületek; istálló, góré, pajta, nyári konyha. Érdekes volt megfigyelni a régi időkben használt konyhai és kerti eszközöket. Országszerte híresek voltak az úgynevezett topolyai fogatoskocsik.

5.nap – 2023.06.28. szerda

Szabadka: Szervezett városnézés keretében ismerkedtünk a gyönyörű magyar szecessziós belvárossal, a Korzó, a Raihle Park ékességeivel. Majd végig sétáltunk a talán a legtöbb Zsolnay kerámiával díszített lenyűgöző városházán, a tornyából megfigyelhettük az alulról nem látható színes tetőcserepek játékát is. Végül a nemrégiben teljeskörűen felújított gyönyörű zsinagógát kerestük fel. Az épület érdekessége, hogy ez is magyar szecessziós stílusban épült. 

Palics: Utunk utolsó állomása a Szabadka közvetlen közelében található Palicsi tó századfordulós, szecessziós épületekkel gazdagított parkja volt. 

Az itt eltöltött idő bebizonyította, hogy a népművészeti motívumok nem csak viseleteket díszíthetnek, hanem épületeket is.

Megosztás a Facebookon

2024 február

hét ked sze csü pén szo vas
1
2
 • Pótló központi írásbeli vizsga értékelőlapjainak átadása
3
4
5
6
 • magyar irodalom OKTV II. forduló versenyhelyszín
 • Öveges J. Fizikaverseny
 • Szülői választmány értekezlete
 • Szülői értekezlet (7-12. évf.)
7
 • 8. C múzeumpedagógia a Cella Septichoraban
8
 • 10.ABD tájékoztatás a fakultációkról (of.óra) Dt1-2.
 • Jakucs J. Földrajzverseny
9
 • Farsang
 • Farsangi mulatság
10
11
12
 • Földrajz az egész világ II. forduló
 • Online felvételi tájékoztató
13
 • Mikola Sándor Fizikaverseny
 • Országos Francia Nyelvi Verseny
14
 • Teleki Pál Földrajzverseny
 • 10.C tájékoztatás a fakultációkról (of.óra)
 • Hevesi Kémiaverseny
15
 • Jelentkezés az érettségi vizsgára, felsőoktatási felvételi eljárásra
 • Helikoni válogató a 206-ban
16
 • 9.B Cella Septichora (múzeumpedagógia)
17
18
19
20
21
 • Jelentkezési lapok továbbítása a középiskolába
22
 • 8. D múzeumpedagógia a Cella Septichoraban
23
 • 11.D tantermi színház (Jónás könyve)
24
25
26
 • Megemlékezés a kommunista diktatúrák áldozatairól
 • 11.C tantermi színház (Jónás könyve)
27
 • 10.AB online tájékoztató a fakultáció-választásról
 • 10. CD online tájékoztató a fakultáció-választásról
28
29
 • 12.A színházi előadás (PNSZ)